HTML

Über uns

Blog az osztrák futballról, mert érdekes, mert hasonlít a magyarra, illetve mégis nagyon nem. Bécsi nagymenők, salzburgi és kanadai milliárdosok, falusi kiscsapatok, nőcsábász csatárok, botcsinálta sztárok.

Szurkoljunk az Eb magyarjainak, akik a mienkénél is rosszabb csapattal lehetnek ott, amit velünk akartak megrendezni.

Friss topikok

Linkblog

Ausztria Fradi-Újpestje: Rapid-Austria

2008.06.06. 09:34 Lichtenstein Lajos

Akkor egy kis történelem, ahogy ígértem, kezdésnek nem a válogatottról, hanem a Wiener Derbyről.

Akárcsak Budapesten: a zöldek a lilák ellen. Bécsben 1911-ben kezdődött a mostanra legjelentősebb osztrák futballrangadó története, amely a 285 tétmeccsel Európa második legtöbbet játszott párosítása a Celtic-Rangers után.

Az első évtizedekben ez nem a futbal miatt volt izgalmas, hanem azért, mert ugyanazon kerületben, Hietzingben alakultak meg. A Rapid előbb (1898), az Austria később (1910) és magyar párhuzam azért is érvényes, mert a Rapid már az első osztrák bajnokságban is ott volt. Előbbi a munkáscsapat – egy évig a neve is jelölte ezt: 1. Wiener Arbeiter-Fussball-Club, ebben az időben a színösszeállítás piros-kék volt (ezt máig őrzi az idegenbeli mez). Utóbbi meg a polgári klub lett, az alapításkor még iskolázottsági követelményeket állítottak a tagok elé.

A 20-as években kialakult a klisé, hogy a Rapid képviseli a harciasságot, az 1926-ban először bajnok Austria meg a technikai tudást. A küzdelem azért mindkét félnél nagy volt, egész pályafutásuk alatt fegyelmezett focisták a rangadókon szedték össze egyetlen kiállításukat.

Évtizedekig várva várt, de nem a legnézettebb rangadó volt ez, majd az ötvenes évekre mindkét csapat kinőtte magát és a bécsi vízfej a focit is dominálta innentől kezdve. A Wiener Derby elnevezés is ebből az időből ered. A fölény olyannyira nyomasztó lett idővel, hogy 1978 és 1988 között csak ez a két csapat tudott bajnokságot nyerni.

Az 50-es évektől az érdeklődés is hihetetlen lett: amíg a csapatok más meccseit legfeljebb 20 ezren nézték meg, a Práterben játszott derbiket 50-60 ezren látták.

Sokszor a gólok is potyogtak, kétszer volt kilenc a különbség (1916-ban 9-0, 1941-ben 10-1 a Rapidnak), az évszázad derbijén tizenkettő esett – 7-5 a Rapidnak. Azért az Austria is termelt, a legnagyobb győzelme az 1969-es 6-0 volt.

A 90-es évekre azonban kisebb visszaesés jött, minden téren. A vidékiek beelőztek, az Innsbruck, a Salzburg és a Graz uralta az osztrák focit. A derbik kevésbé érdekesek lettek, a nézők a két csapat kicsi stadionja miatt kevesebben lettek.

Aztán jött a kanadai-osztrák Stronach Magna nevű konszernje és életet lehelt a párharcba. Megint a Práterben, többször 40-50 ezer néző előtt játszottak emlékezetes meccseket. Az érdeklődéssel a botrányok is jöttek, a huligánkodás, azért nem olyan méretekben, mint az igazán kemény helyeken.

A végére az örökmérleg, amely az első évtizedekben erősebb Rapidnak kedvez. (Eredmények a zöldek szemszögéből.) Tétmeccseken: 285 mérkőzésen 118-63-104, a gólarány 550-468. Bajnokikon: 253-ból 107-60-86, a gólarány 484-392.

Szólj hozzá!

Címkék: rapid austria wiener derby

A bejegyzés trackback címe:

https://sogorok.blog.hu/api/trackback/id/tr53506337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása