HTML

Über uns

Blog az osztrák futballról, mert érdekes, mert hasonlít a magyarra, illetve mégis nagyon nem. Bécsi nagymenők, salzburgi és kanadai milliárdosok, falusi kiscsapatok, nőcsábász csatárok, botcsinálta sztárok.

Szurkoljunk az Eb magyarjainak, akik a mienkénél is rosszabb csapattal lehetnek ott, amit velünk akartak megrendezni.

Friss topikok

Linkblog

Akik nagyon nem örülnek ennek az Eb-nek

2008.06.06. 14:03 Lichtenstein Lajos

A zászlók már autókon, az állami rádió dalt írt, készek a stadionok és a szurkolói zónák. Elvileg egész Ausztria várja a Svájccal közös Európa-bajnokságot. Vagy mégsem. A tiltakozások már a rendezés elnyerése előtt megindultak, először a lelátókon, majd petícióval is. Utóbbiból még per is lett.
 

 











„Ha jön az Eb, eltűnik a szurkolói kultúra” – állt a 2002 novemberi svájci rangadó, az FC Basel-FC Zürich szurkolói transzparensein. Napokkal később az osztrák lelátókon is megjelentek ezek a feliratok, amik idővel radikálisabbak lettek. Az európai futballszövetség (UEFA) csak hetekkel később döntött arról, hogy Ausztria és Svájc közösen rendezheti a 2008-as Eb-t.

Így kezdődött: 2002 novembere, Basel-Zürich

Az azóta is folyamatosan tartó lelátói tiltakozásban a magukat a valódi szurkolóknak tekintő ultrák legfőbb érve, hogy egy ilyen nagy torna csak a futball elüzletiesedésére és az igazi drukkerek visszaszorítására alkalmas. Erre utaltak az első feliratok is.

Üzenet a rendőrségnek (fotó: ultrasrapid.at)

Az osztrák futballhavilap, a Ballesterer fm összefoglalója szerint az ultrák számára szintén kényes pont a hatóságoknak és a szervezőknek olyan fontos biztonság. Felmerült az is, hogy a rendőrség a bécsi rangadókon – a Rapid-Austria-meccseken – azokat az egységeit vetné be, amelyek az Eb-n szolgálnak majd. Ez is kiverte a biztosítékot a leghevesebben tiltakozó Rapid-szurkolóknál, 2006 tavaszán azt üzenték: „A mi derbijeink nem tesztesemények a ti szar Eb-tekre.”

Utóbbi kitétel lett az ellenállás fő szlogenje. A bécsi zöldek már a 2006-os, Kazany elleni Intertotó-meccsre „Scheiss EM 2008” (szar 2008-as foci-Eb) feliratú mezekben utaztak le. Az üzenet a védjegyükké vált és azóta többször is megjelent, tavaly évvégén Innsbruckba vitték magukkal nagy drapérián, idén februárban hazai pályán feszítették ki.

A fővárosiak voltak a zászlóvivők, de máshol is fellángolt az elégedetlenség, az innsbrucki Wacker szurkolói már akkor transzaperenseket készítettek, amikor a csapatuk még harmadosztályú volt. „A futballszurkoló kizárólag biztonsági kockázatként jelen meg” – állt a Verrückte Köpfe (őrült fejek) szórólapján. A tiroliak egyébként úgy vélték, a profi szurkolás javítását, illetve a rendőrségi logikából való kimozdulást is segíthetné az Eb. A kritikát folytatták az élvonalba visszajutva is: idén márciusban „Gute Nacht – EM08” (Jó estét, 2008-as Eb) felirattal üzentek.


A Rapid védjegyévé vált üzenet

A többi stadionban talán nem voltak ennyire aktívak az ultrák. A bécsi Austria hívei 2002-ben még tiltakoztak, azóta azonban kivonultak a Bundesliga-stadionokból. A riedieké volt az első kifejezett Eb-ellenes koreográfia, még két éve. „Az őszinte fociért – az Eb-üzlet ellen” – üzenték a Suprák. Aztán elült a lendület, amit azzal magyaráznak, hogy a felső-ausztriai kisvárosban nem lesznek Eb-meccsek. Akárcsak Grazban, ahol a helyi ultrák nem foglaltak állást Eb-ügyben.

Ami érdekes, hogy Svájcban kezdődött a tiltakozás, azonban ott az Eb közeledtével elhalkultak az ellenhangok. Talán azért, mert a 2006-os bajnoki címről döntő Basel-Zürich-meccs utáni rendbontást a hatóságok erőteljes válasza követte. Az azóta elfogadott huligántörvény jobban lefoglalta a svájci drukkereket, mint az Eb.

De nem csak a tényleg elszánt ultráknak lett elegük az Eb-ből. Feltehetően kevésbé heves szurkolók hozták létre tavaly az „Ausztria sarkára áll" című honlapot. A rueckgrat.at-nak és azon indított aláírásgyűjtéssel nem kevesebbet akartak elérni, mint hogy a válogatottat hívják vissza az Eb-ről. A nyíltan ironikus akció egyetlen célja az volt, hogy felhívják a figyelmet az osztrák futball strukturális válságára, és hogy nyilvános vitát kezdeményezzenek róla. Szóvivőjük azt mondta, az Eb-rendezés legalább annyira abszurd, mintha Dél-Afrika kapta volna az alpesisívébét.

A pólón a címer, ami drágába kerülhet a tiltakozóknak

Az akciót nem mindenki fogta fel viccesnek, az osztrák szövetség vezetői szinte hisztérikusan reagáltak. A másodedző Andreas Herzog azt mondta, nem gondolta volna, hogy tízezer idióta él az országban, aki képes egy ilyen kezdeményezés mögé állni. A mozgalmárok nem indítottak ellene pert, egy támogató azt követelte az osztrák válogatottsági csúcstartótól, hogy kijelentése miatt adakozzon tízezer eurót jótékony célra.

Nem fizetett, zsebükbe nyúlhat viszont a mozgalom szóvivője. Meglehetősen kacifántos és száraz nyelvezetű honlapjukról kiderül, egyelőre vesztésre állnak az ellenük indult perben. Egy bécsi rendőr ugyanis feljelentette a honlap készítőit, amiért az osztrák címer megváltoztatták, és a sas feje helyébe egy labdát montíroztak. Első fokon 1500 euróba fájt ez a grafikai megoldás, de fellebbeztek. A csütörtökre kitűzött másodfokú döntés viszont nem születhetett meg, mert a kijelölt bíró megbetegedett. A mozgalmárok azt sejtik, hogy a sajtóban is abszurdnak mondott ítélet megerősítésével nem akarják az Eb alatt blamálni magukat a hatóságok.

Ausztriában úgy tűnik, a radikális baloldalnak is megtetszett a téma. A Revolutionär Sozialistischen Organisation (RSO – Forradalmi Szocialista Szervezet) honlapján sokat foglalkozik a tornával, keményen bírálja az elüzletiesedett futballt és Szar foci-Eb címmel még vitaestet is szervezett. A maguk között szurkolókat is tudó balosok azt kifogásolják, hogy az egész csak a pénzről szól, továbbá attól tartanak, hogy a torna alatti hazafias lendület a nacionalizmus burjánzásához vezet.

Egy meg nem valósult kívánság 2006-ból: az angolok és a lengyelek majd összecsapnak a rendőrséggel

„Ivanschitz, Linz és a többi futballista nem érted, értem vagy a ’mi’ országunkért fognak játszani. A saját pénzükért, a saját karrierjükért, a szponzorokért, a futballszövetségért és – társadalmi, illetve politikai szemszögből – az osztrák osztálytársadalomért. Az osztrák államért és nemzetért, illetve annak tekintélyért játszanak majd, ami a válóságban azt jelenti: az ebben az államban uralkodó osztályért, a nagytőkéért és annak politikai rendszeréért” – olvasható a sozialismus.net-en.


Mindebből csak annyi a tanulság, ami a stadionok körüli vitákból is leszűrhető volt: kicsit nyögvenyelősre sikerült ez az Eb ott Ausztriában.

3 komment

Címkék: ausztria tiltakozás ultrák

A bejegyzés trackback címe:

https://sogorok.blog.hu/api/trackback/id/tr32506767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lokoszt · http://lokoszt.blog.hu 2009.02.07. 14:57:14

2008.06.06. 14:03 Lichtenstein Lajos
ez most vicc?

gonoszpok · http://gonoszpok.blog.hu 2009.02.07. 15:15:21

Szeretnek ott is tiltakozni. CSak ott jól élnek. Sokan.

Lichtenstein Lajos 2009.02.07. 17:54:42

Mi lenne a vicc?
A név az nem vicc, így hívták eredetileg a nagyapámat, mielőtt csepregire magyarorsított volna, ez az egyik nickem.
süti beállítások módosítása