HTML

Über uns

Blog az osztrák futballról, mert érdekes, mert hasonlít a magyarra, illetve mégis nagyon nem. Bécsi nagymenők, salzburgi és kanadai milliárdosok, falusi kiscsapatok, nőcsábász csatárok, botcsinálta sztárok.

Szurkoljunk az Eb magyarjainak, akik a mienkénél is rosszabb csapattal lehetnek ott, amit velünk akartak megrendezni.

Friss topikok

Linkblog

Ésszel is lehet csökkenteni a légiósok számát

2008.07.09. 08:47 Lichtenstein Lajos

Május végén a tiltakozások ellenére is elfogadta a nemzetközi futballszövetség az elhíresült 6+5-ös javaslatot. A FIFA akarnok svájci elnöke, Joseph Blatter az Európai Unió határozott tiltása ellenére vitte végig a légiósok számát korlátozó elképzelését. Pedig csak Ausztriában kellett volna tájékozódnia, ott ugyanis négy év alatt majdnem a harmadával csökkent a külföldi futballisták száma. Az osztrákok nem elvont eszmékkel motiválják a csapatokat, hanem a legalkalmasabb eszközzel: pénzzel.

Tíz éve nem focizott olyan kevés külföldi az osztrák Bundesligában, mint a kedden kezdődő 2008/09-es szezonban fog. Ausztriában is a Bosman-szabály hozta meg az áttörést, a piac felszabadítása előtt nem sokkal, 1994-ben még csak 33 nem osztrák játékost alkalmaztak a klubok, 1997-ben már 63-at. A növekedés gyors volt, a nyolcvanat 1999-ben haladta meg a légiósok száma, a kilencvenet 2002-ben. A tízcsapatos bajnokságban 2004-ben már közel száz nem osztrák állampolgár futballozott, már az ötven százalékot nyaldosta alulról az arányuk.

A Bundesliga ekkor döntött úgy, hogy a jelentősen meggyengült válogatott érdekében is lép. Létrehozták az Österreicher-Topfot (durván: osztrákfazék), ami gyakorlatilag egy jelentős és szétosztható pénzösszeget jelent. Az első szezonban, a 2004/05-ösben az volt a feltétel, hogy legalább nyolc hazai – osztrák útlevéllel rendelkező – játékost kell szerepeltetni a 18 fős nevezett keretben.

A kvótát minden évvel eggyel növelték, így idén már tizenkét hazainak számító futballistát kell szerepeltetni az összegből való részesedéshez. Ebben a szezonban már ötmillió eurót, vagyis 1,2 milliárd forintot osztanak szét a klubok között. Ennek nyolcvan százalékát a Bundesliga adja, amely a tévéközvetítési jogokból befolyó összeg ötven százalékát fordítja erre a célra. Ehhez a négymillióhoz tesz hozzá egyet a szövetség (ÖFB).

A számítás kicsit bonyolultabb, ugyanis valójában nem a nevezett játékosok száma, hanem az általuk játszott percek számítanak. Külön pluszot jelent a 21 éven aluliak szerepeltetése, ők kettőt érnek. A négy kört teljesítő mezőnyben negyedszezononként számítják ki a részesedést, így aki az egyikben nem teljesítette a feltételeket, a következőben újra próbálkozhat.

A változás egyértelmű, a fazék első szezonjában 56,8 százalék volt a hazaiak részesedése, ami az előző szezonra 64,4 százalékra ugrott fel. Az elmúlt év elején 84 külföldit foglalkoztattak a klubok, az előző szezonban 81-et, július elején már csak 72-t. Igaz, az átigazolási szezon augusztus végéig tart, ez a szám még változhat is.

Aki odafigyel, jelentős összeget is kivehet a kasszából. A 2007/08-as szezonban a legosztrákabb csapat az FC Kärnten volt, amely még így is alkalmazott magyar futballistát, az azóta hazatért Kabát Pétert. A klagenfurtiak a játékidő 76 százalékában szerepeltettek hazaiakat, ami 634 ezer eurót, vagyis 146 millió forintot jelentett a számukra. A legkevesebb osztrákkal felálló, de még részesedő klub a bajnok Rapid volt: 61 százalékos arány 521 ezer eurót hozott, ami viszont bőven nem a legkisebb összeg volt. (Ez az eltérés a számítási módból ered.)

Ahogyan eddig, idén is egyetlen klub megy teljesen szembe ezzel a szabályozással, a leggazdagabb Red Bull Salzburg. Tavaly 12 százalék volt az osztrákok aránya a Bodnár Lászlót is foglalkoztató egyletnél. Az energiaital-milliárdos Dietrich Mateschitz csapata idén is majdnem a légiósok harmadát szállítja egymaga: 21 külföldi fog játszani a bajnokságra törő ezüstérmesnél. A legkevesebb nem osztrák – négy – az előző szezonban második leghazaibb Riednél lesz.

Idén négy magyar légiós lesz a Bundesligában. Bodnár mellett a Mattersburg kettejüket – a válogatott Csizmadia Csabát és Kovrig Ákost – foglalkoztatja, a Kärntenben a REAC-ból érkezett Pusztai Olivér szerepelhet majd. Az ötödik magyarnak született futballista, Sáfár Szabolcs osztrák állampolgár is, már évek óta nem számít légiósnak. 

A Bundesliga idegenlégiósai, csapatonként (2008. július 8.)

Rapid (7): Nikica Jelavic (CRO), Georg Koch (GER), Marcel Ketelaer (GER), Steffen Hofmann (GER), Mario Tokic (CRO), Markus Heikkinen (FIN), Branko Boskovic (MNE)

Salzburg (21): Timo Ochs (GER), Bodnár László (HUN), Milan Dudic (SRB), Mejdi Traoui (TUN), Anis Boussaidi (TUN), Robin Nelisse (NED), Somen Tchoyi (KAM), Barry Opdam (NED), Niko Kovac (CRO), Alexander Zickler (GER), Manuel Pamic (CRO), Johan Vonlanthen (SUI), Patrik Jezek (CZE), Karel Pitak (CZE), Tsuneyasu Miyamoto (JPN), Djordje Rakic (SRB), Sasa Ilic (SRB), Ibrahim Sekagya (UGA), Vladimir Janocko (SVK), Louis Clement Ngwat-Mahop (KAM), Remo Meyer (SUI)

Austria Wien (7): Fernando Troyansky (ARG), Jacek Bak (POL), David Lafata (CZE), Jocelyn Blanchard (FRA), Mario Bazina (CRO), Milenko Acimovic (SLO), Szun Hsziang (CHN)

Sturm Graz (5): Ilja Kandelaki (GEO), Fabian Lamotte (GER), George Saskiasvili (GEO), Samir Muratovic (BIH), Peter Hlinka (SVK)

SV Mattersburg (6): Goce Szedloszki (MKD), Csizmadia Csaba (HUN), Kovrig Ákos (HUN), Mattias Lindström (SWE), Carsten Jancker (GER), Nedeljko Malic (BIH)

LASK (6): Silvije Cavlina (CRO), Tomasz Wisio (POL), Davorin Kablar (CRO), Wendel (BRA), Mario Mijatovic (CRO), Ante Budimir (CRO)

SV Ried (4): Pai Saikou Kujabi (GAM), Pawel Strak (POL), Hamdi Salihi (ALB), Thomas Gebauer (GER)

SCR Altach (5): Fernando Carreno (URU/ITA), Stephan Kling (GER), Karsten Hutwelker (GER), Modou Jagne (GAM), Ze Elias (BRA)

Austria Kärnten (6): Carlos Chaile (ARG), Chiquinho (BRA), Sergej Jakirovic (BIH/CRO), Pusztai Olivér (HUN), Sandro da Silva (BRA), Thomas Riedl (GER)

SV Kapfenberg (5): Kamil Susko (SVK), Patrik Siegl (CZE), Radoslav Kunzo (SVK), Damon Wilson (USA), Milan Fukal (CZE)

(Kevéssé ismert rövidítések: GAM – Gambia, MKD – Macedónia, MNE – Montenegró, UGA – Uganda)

Szólj hozzá!

Címkék: bundesliga idegenlégiós red bull salzburg rapid austria mattersburg altach sturm ried kärnten kapfenberg linzer ask

A bejegyzés trackback címe:

https://sogorok.blog.hu/api/trackback/id/tr22558792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása