HTML

Über uns

Blog az osztrák futballról, mert érdekes, mert hasonlít a magyarra, illetve mégis nagyon nem. Bécsi nagymenők, salzburgi és kanadai milliárdosok, falusi kiscsapatok, nőcsábász csatárok, botcsinálta sztárok.

Szurkoljunk az Eb magyarjainak, akik a mienkénél is rosszabb csapattal lehetnek ott, amit velünk akartak megrendezni.

Friss topikok

Linkblog

Babaarcú gyilkos vízipisztollyal a kezében – Roland Linz

2008.06.07. 17:56 Lichtenstein Lajos

A jelenlegi osztrák válogatott csatársor legeredményesebbje, 31 meccsen hét góllal. Mi ez, ha nem válságjelenség. Pedig a kölyökképű támadó harcolni is tud, csak elég hosszú gólszünetekre képes.

A hangjával leginkább egy Kék fény-szereplőhöz hasonlító Roland Linz már 26 éves, de tizenhatnak néz ki és csatár. Teljesen egyértelmű lenne a párhuzam szintén fiatalos külsejű Ole-Gunnar Solskjaerrel. Csak a norvég lövi a gólokat, a derék Roli meg nem. Nem is csoda, hogy a már bemutatott reklámban Krankl leugatja, hogy ő aztán nem egy Goleador.

Hát valóban nem az a stájerországi Leobenben született Linz. (Az azonos nevű város, Felső-Ausztria székhelye kétszáz kilométerrel arrébb van.)



Roli a helyi csapatban kezdett focizni, de már ifiként Németországba került, az 1860 Münchenbe. Itt nem sikerült az áttörés, visszatért Leobenbe, ahol a másodosztályban villogott. Olyannyira, hogy húszévesen, 2001-ben leigazolta az Austria Wien. Itt az első szezonban jól ment neki, a bajnoki és kupaarannyal végződő másodikban azonban már csak hat meccset adott neki Christoph Daum. A szezon végén eligazolt, Az Admira Wacker sikerült 15 góljával benntartania.

Ezután köbvetkezett Nizza, de itt is fél év jutott neki mindössze. Télen már megint Ausztriában játszott, ezúttal a Sturm Grazban. Nyártól visszatért az Austriába, ahol bajnok, kupagyőztes és gólkirály lett. Utóbbi címet 15 góllal nyerte el a 36 fordulós bajnokságban.

Ezután költözött Portugáliába: az előző szezonban a Boavistában szerzett tíz gólt, idén a Bragában vágdosta. Sokáig a góllövőlista második helyén állt, aztán jött egy szokásos szélcsend, 11-nél megállt. Emellett az UEFA-kupában is öt gólt összehozott.

A válogatottban 2002-ben mutatkozott be, biztos csapattag 2005-től lett, miután a lengyelek elleni vébéselejtezőn egy félidő alatt két gólt szerzett. Ezek voltak az első találatai a nemzeti csapatban. Azonban akárcsak klubjaiban, itt is nagy szüneteket tud tartani. Legközelebb másfél év múlva, 2006 szeptemberében talált be (Costa Ricának is kétszer), majd októberben ismét. Majd másfél év kihagyás. A múlt hétig ugyanis nem lőtt gólt a válogatottban, Máltának megint kettőt termelt. A szövetség elnöke, Friedrich Stickler nekiment tavaly ősszel egy nyilatkozatában és több meccsre nem is kapott meghívót. Az ideieken már ott volt.

Bármi megeshet. A Málta elleni meccsen Erwin Jimmy Hofferrel kifejezetten jó kettőst alkottak, ha ez a páros támadna a horvátok ellen, akármi kijöhet belőle.

Szólj hozzá!

Címkék: osztrák csatár linz

A bejegyzés trackback címe:

https://sogorok.blog.hu/api/trackback/id/tr36508510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása