HTML

Über uns

Blog az osztrák futballról, mert érdekes, mert hasonlít a magyarra, illetve mégis nagyon nem. Bécsi nagymenők, salzburgi és kanadai milliárdosok, falusi kiscsapatok, nőcsábász csatárok, botcsinálta sztárok.

Szurkoljunk az Eb magyarjainak, akik a mienkénél is rosszabb csapattal lehetnek ott, amit velünk akartak megrendezni.

Friss topikok

Linkblog

Meglepődtem az iramon

2008.08.08. 06:46 Lichtenstein Lajos

"Szenzációs igazolások a vadkeleten” – így vezette fel az osztrák hetilap, a Sportzeitung a harmadosztályú bajnokság keleti csoportjának új szezonját. Az újság a legnagyobb húzásnak az Ostbahn XI friss szerzeménye, a 33-szoros magyar válogatott Horváth Ferenc megszerzését nevezte.

A Regionalliga Ost újoncáról van szó, a Bécs délkeleti szélén található XI. kerület, Simmering egyik csapatáról. Horváth nem az Ostbahn első magyar légiósa, korábban Gujdár Sándor, Hajszán Gyula és Détári Lajos is szerepelt itt. De szerepelt már itt osztrák híresség is: a 84-szeres válogatott, korábbi szövetségi kapitány Herbert Prohaska itt kezdte a karrierjét. Az egykori vasutasklub 32 év után jutott vissza a harmadik vonalba, ahol az előző, hároméves tartózkodás után másodszor játszhat. Az új szezon előtt szinte az egész csapatot kicserélték, mert többen nem tudták már vállalni a harmadosztályt, illetve többen ehhez a szinthez már nem voltak elég jók.

„Az édesapámnak nagyon jó kapcsolatai vannak Magyarországon, elsősorban a Bp. Honvédnál. Amikor Gujdár Sándor meghallotta, hogy csatárt keresünk, ajánlotta nekünk Ferencet – idézte fel az elnök, Rene Pfeiffer, hogyan találtak rá a válogatott játékosra. Elsősorban fiatalokat igazoltak, Horváth mellett a másodosztályú Leobenből érkezett Goran Mladenovictól várják, hogy bent tartsák a csapatot a Regionalligában. Az Ostbahn számára ugyanis ez a maximum, ennél feljebb biztosan nincs a simmeringieknek. – A célunk az, hogy megragadjunk ebben az osztályban, és középcsapattá váljunk, ami sikerülhet is.”

Pfeiffer Mladenovicnak és Horváthnak egyfajta vezérszerepet is szán, koruknál fogva is példaként járhatnak a fiatalok előtt.

„A pályán kívüli bármilyen vezérszerepről az esetemben nem beszélhetünk. Ugyanis csak két napot töltök itt, pénteken edzek együtt a csapattal, szombatonként vannak a meccseink. Nekem biztosan nem tetszene, ha egy csapattársam heti egyet edzene, de a klubvezetők belementek ebbe” – véli Horváth. A legutóbb Pápán focizó egykori válogatottnak több lehetősége is volt, többek között a távolság miatt ez volt neki a legszimpatikusabb. Simmering még a Budapestre vezető autópályához is közel van, így tényleg gyorsan oda lehet jutni. 

A csatárnak a Videoton (Parmalat, Fehérvár), Ferencváros, Genk, Cottbus, Maccabi Tel Aviv, Újpest, Estoril Praia, Livingston, Diósgyőr, Paks, Egyesült Arab Emírségek, Pápa útvonal után ez az állomás már egyértelműen a levezetést jelenti, részben kényszerből. „Még játszani szerettem volna, és úgy gondoltam, tudok is. Magyarországon viszont öregnek számít egy 35 éves játékos. Itt nem gond a kor.” És valóban, hiszen 2007-ben az akkor 38 éves Ivica Vastic lett az év játékosa Ausztriában.

Horváth még csak háromszor találkozott a társaival, ezek közül az egyik rögtön a bajnoki nyitány volt. Az Ostbahn idegenben kapott ki 4-2-re a liga egyik legjobbjától, a Wiener SC-től.

"Egészen élveztem a hangulatot, mert kint volt 2000-2500 ember, akiknek a nagy része szurkolt. Az iramon pedig meglepődtem, mert bár mondták, nem olyan gyenge ez osztály, egészen nagy volt a hajtás." Azért hozzátette, technikai, taktikai hiányosságok akadtak, de így is erős magyar NB II.-esnek érezte a színvonalat. "Szerintem máshol is megállná a helyét ez a bajnokság."

Éppen ezért úgy gondolja, nem elég a heti egy edzés, majdnem minden nap gyakorol a tököli NB II.-es csapattal. "Eleve úgy érkeztem, hogy már edzésben voltam, ugyanis nem szeretném lejáratni magamat."

Az egykori válogatott futballista egy évre írt alá, egy következőre opcióval, de már a játékoskarrier utáni életét tervezi. "Az edzői papírjaim már megvannak, most szeretnék olyan helyet találni magamnak, amely összeegyeztethető a bécsi játékkal. Szívesen dolgoznék gyerekekkel vagy akár egy NB III.-as csapat is beleférne."

Szólj hozzá!

Címkék: magyarok idegenlégiós regionalliga

A bejegyzés trackback címe:

https://sogorok.blog.hu/api/trackback/id/tr46602022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása