HTML

Über uns

Blog az osztrák futballról, mert érdekes, mert hasonlít a magyarra, illetve mégis nagyon nem. Bécsi nagymenők, salzburgi és kanadai milliárdosok, falusi kiscsapatok, nőcsábász csatárok, botcsinálta sztárok.

Szurkoljunk az Eb magyarjainak, akik a mienkénél is rosszabb csapattal lehetnek ott, amit velünk akartak megrendezni.

Friss topikok

Linkblog

Furcsa rangadóval kezdődik

2008.07.08. 10:54 Lichtenstein Lajos

A Bundesliga 2008/09-es első fordulójának első meccse a Sturm Graz-Rapid Wien lesz. Az Eb-láz után szinte rögtön, a bajnok a negyedikkel, mégis nehézségek közepette. Átalakuló csapatok mindkét oldalon, felforgatott felkészülés után, nemzetközi kupameccsek előtt, illetve közepette.

Az Európa-bajnokság után alig két héttel Ausztriában már a hazai bajnokságra figyelnek. A korai kezdés csak részben fura, mert az előző szezon már időtlen idők óta véget ért - az utolsó fordulót április 26-án játszották. A 2006-os németországi vébé példája alapján mindenki abban reménykedik, hogy a nyári lelkesedés beviszi a stadionokba az embereket, és új lendületet kap az ország focija. Ehhez azonban feltételek is kellenének, amelyek csak részben teljesülnek az osztrákoknál. Stadionok már vannak, egy kivétellel azonban a klubok anyagi lehetőségei valójában korlátozottak.

Éppen ezért az Eb-n is feltűnést keltő fiatal generáció elindult külföldre és elsősorban Németország felé tart. Az első fordulót kedden fél nyolckor kezdő Sturm és a Rapid is egyelőre csak a hátulütőit érezte a most véget ért Európa-bajnokságnak. 

A bécsiek felkészülését jól szimbolizálja az edző helyzete: Peter Pacult május végén egy bemutatómeccsen elszakította az Achillesét és gipszben nézte végig csapata alapozását. A 48 éves szakember azonban nem a rögzítéstől szenvedett, hanem attól, hogy elvétve tudott együtt készülni a keret. Összesen heten fordultak meg a válogatottban a Rapidból, végül négyen kerültek be a végeleges keretbe. Hiába kezdték meg a közös gyakorlást már május végén, a teljes csapat csak június 25-től készülhetett együtt. Pacult panaszkodott, hogy túl korán kezdődött a válogatott Eb-felkészülése, illetve az ott végzett munka csak a tornára készíthette fel a futballistáit, a frissen tartással és formába hozással foglalkoztak, a szezon előtti alapozás kiesett a számukra. 

A bajnokcsapatnál a tavasszal meghatározó futballisták pótlása lesz a legnehezebb. A legnagyobb veszteség mindenképp a közönségkedvenc balszélső Ümit Korkmaz, aki az Eintracht Frankfurtba igazolt. Az ő jó formája nagyban hozzájárult a Rapid meglepetésre megszerzett aranyához. Az Austriába igazolt a támadó Mario Bazina, a brazil Fabiano az Innsbruckba távozott. Maradt a zöld-fehéreknél a kapus Helge Payer, de az Eb-felkészülés közepén trombózis keletkezett a gyomrában, így novemberig biztosan nem szerepelhet. Az ősszel a 36 éves német kapus, Georg Koch helyettesíti majd. 

Pacult azonban az újonnan érkezettekre sem számíthat teljesen, sérült a Kärntenből igazolt Ketelaer és a Lustenauból megszerzett másodosztályú gólkirály, Gartler is.

A Sturmnál ennél is sokkal rosszabb a helyzet: a graziak a fél kezdőcsapatot veszítették el és a klubvezetők átigazolási politikája miatt Walter Hörmann sportigazgató lemondott. A távozók között van két, az Eb-n is szerepelt futballista: a védő Sebastian Prödl a Werder Brement választotta, a középpályás csapatkapitány Jürgen Säumel a Kaiserslauternbe tart.

Gyakorlatilag új csapatot kell építeni, amit az Intertotó-kupában már el is kellett kezdeni. A fehérorosz Sahtyor Szoligorszk elleni meccsen az egyik újonc, Feldhofer szerezte az első gólt, a graziak edzője mégis elégedetlen volt. Franco Foda azon akadt ki, hogy szerinte több góllal kellett volna nyerniük, de úgy látta, több játékosa már a Rapid elleni meccsre gondolt.

A 42 éves német szerint a Sturm bárkit meg tud verni hazai pályán és a statisztika is mellettük szól. A Rapid az előző négy szezonban kétszer tudott csak nyerni Grazban, azonban a 2005-ös és az idén tavaszi sikere fontosnak bizonyult a végül megszerzett bajnoki címekhez. Mindkét csapat jó sorozattal fejezte be az előző szezont: a Rapid március 3. óta nem kapott ki és utolsó hét meccsét megnyerte, a Sturm a befejező három találkozón tudott győzni sorozatban.

A várható kezdők

Sturm Graz: Schicklgruber - Saskiasvili, Feldhofer, Sonnleitner, Kandelaki - Hölzl, Hlinka, Kienzl, Stankovic - Muratovic, Haas Cserék: Kobras - Pürcher, Sereinig, Prutsch, S. Foda, Kaufmann, Jantscher, Beichler

Rapid: Koch - Dober, Eder, Patocka, Katzer - Hoffmann, Heikkinen, Kulovits, Boskovic - Maierhofer, Hoffer Cserék: Hedl - Tokic, Hiden, Thonhofer, Kavlak, Harding, Prokopic, Jelavic

Szólj hozzá!

Címkék: bundesliga rapid sturm

A bejegyzés trackback címe:

https://sogorok.blog.hu/api/trackback/id/tr59558084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása