HTML

Über uns

Blog az osztrák futballról, mert érdekes, mert hasonlít a magyarra, illetve mégis nagyon nem. Bécsi nagymenők, salzburgi és kanadai milliárdosok, falusi kiscsapatok, nőcsábász csatárok, botcsinálta sztárok.

Szurkoljunk az Eb magyarjainak, akik a mienkénél is rosszabb csapattal lehetnek ott, amit velünk akartak megrendezni.

Friss topikok

Linkblog

Még véget sem ért az Eb, már bontják a stadiont

2008.06.27. 15:43 Lichtenstein Lajos

Három osztrák városban már a múlt héten véget ért az Európa-bajnokság. A korábbi elképzelések szerint mindhárom stadiont visszabontották volna, ez azonban csak Innsbruckban fog megtörténni.

Ausztria kifejezetten az Európa-bajnokságra fejlesztett fel négy stadionból hármat is. A Svájccal közös tornát minél olcsóbban próbálták megoldani az osztrákok. Az is szempont volt, hogy az Eb után ne álljanak majd üresen a legalább harmincezres stadionok. Ezért építettek, illetve fejlesztettek visszabontható stadionokat Innsbruckban, Klagenfurtban és Salzburgban is.

Utóbbi két városban azonban már az Eb előtt is egyértelmű lett, nagy az ellenállás a tervezett bontással kapcsolatban. Az utolsó meccs után Salzburgban el is dőlt, egyáltalán nem változtatnak a harmincezres arénán. Ez nem utolsósorban a helyi klubot birtokló Red Bull kívánsága volt: a cég azzal fenyegetőzött, kivonul a csapatból, ha visszaállítják az eredeti, 18 ezres állapotot. A közlekedési nehézségekkel kapcsolatos félelmek nem igazolódtak be az Eb alatt, ez volt a döntő érv a megmaradás mellett. Így megspórolják az újabb munkálatokra szánt 3,6 millió eurót. A külvárosban, Wals-Siezenheimben található stadiont a csapathoz hasonlóan szintén a Red Bullról nevezik el. Egyetlen változás történt: a csoportmeccsekre lefektetett gyepet már fel is szedték és visszakerült a műfű. 

Klagenfurtban az építkezés is viharos sikeredett, évekig húzódott politikai sárdobálás és a beruházás előkészítése. Az UEFA már az Eb elvételével fenyegetőzött, végül mégis elkészült a gyönyörű stadion. A 32 ezres arénát 12 ezresre akarták visszabontani, sőt, most is az erre vonatkozó építési engedély van érvényben. A helyiek már az Eb előtt elkezdtek kardoskodni a meghagyás mellett, mostanra teljesen nyitott lett a kérdés.

A város polgármestere, Harald Scheucher soha nem csinált titkot abból, hogy megtartaná a stadiont, úgy, ahogyan most van. A helyi erős ember, a karintiai tartományi főnök, Jörg Haider legalább 18 ezer férőhelyet szeretne meghagyni. Párttársa, bizalmasa és az egy éve alapított Austria Kärnten elnöke, Mario Canori meggyőzheti, hogy ne bontsanak el egyetlen helyet sem a stadionban.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy valószínűleg népszavazást fognak kiírni a kérdésben. A stadion megint politikai téma lesz, mert 2009 tavaszán tartományi és helyi választásokat is tartanak. Ha elmaradna a visszabontás, azzal hétmillió eurót takarítanának meg, viszont az elbontásra szánt lelátókat csak bérlik, azokat meg kellene vásárolni.

A legegyértelműbb az innsbrucki Tivoli sorsa. Itt az utóbbi években elmaradtak a szurkolók, májusban pedig a Wacker kiesett az első osztályból. A csak az Eb kedvéért harmincezresre fejlesztett stadiont az eredeti méretre zsugorítják, állóhelyes szektorokkal tizennyolcezres lesz. A bontás már meg is kezdődött, ugyanis az UEFA már a múlt szerdai meccs után elkezdte a helyszín elhagyását. A szövetség azóta visszaadta a kezelőnek a létesítményt és megindul a bontás.

A látványos munkák előtt sok szerelés vár ugyanazokra, akik a bővítést is megcsinálták. Augusztusban érkeznek majd az emelődaruk, hogy visszasüllyesszék a tetőt a korábbi szintre. A külső év végére lesz azonos az eredetivel, a teljes területet 2009 közepére állítják helyre. Az Eb előtt lefektetett fű megmarad, a Magyarországról, a Duna mellől hozott borítás nem sérült a három meccs alatt.

A negyedik osztrák helyszínen, a bécsi Práterben (hivatalosan Ernst Happel Stadion) biztosan nem változtatnak semmit, csupán 2-3 ezer, ideiglenesen beépített széket távolítanak el a futópályáról.

Szólj hozzá!

Címkék: stadion salzburg európa bajnokság innsbruck klagenfurt

A bejegyzés trackback címe:

https://sogorok.blog.hu/api/trackback/id/tr66542194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása