HTML

Über uns

Blog az osztrák futballról, mert érdekes, mert hasonlít a magyarra, illetve mégis nagyon nem. Bécsi nagymenők, salzburgi és kanadai milliárdosok, falusi kiscsapatok, nőcsábász csatárok, botcsinálta sztárok.

Szurkoljunk az Eb magyarjainak, akik a mienkénél is rosszabb csapattal lehetnek ott, amit velünk akartak megrendezni.

Friss topikok

Linkblog

Hickersbeger: Előbb gondolkodnom kellett volna

2008.06.24. 11:57 Lichtenstein Lajos


Az Eb-t egy ponttal befejező Ausztria szövetségi kapitánya, Josef Hickersberger megváltoztatva korábbi döntését hétfőn azonnali hatállyal lemondott posztjáról.

A németek elleni vesztes (0-1) utolsó Eb-meccs után egy nappal az osztrákok kapitánya szomorúan, csalódottan, de arról nyilatkozott, hogy szeretne maradni a csapat élén. Hickersberger azt mondta, úgy érzi, ez a csapat rá van bízva. Jogos volt ez az érzése, mert a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón a csapatkapitány Ivanschitz is arról beszélt, szeretnék, ha Hickersbergerrel vághatnának neki a vébéselejtezőknek.

A hatvanéves edző szerződése egyébként 2008 végéig szólt, de szóban már megegyezett a futballszövetség (ÖFB) vezetőivel a kétéves hosszabbításról.

A néhány nappal később már érkeztek bizonyos jelek, hogy mégsem olyan biztos a folytatás. Előbb egy elegáns bécsi szállóban találkozott volt főnökével, az egyik bahreini sejkkel. Ez csak baráti találkozó volt, mondta a volt bahreini kapitány, Hicke, a sejk megnézte a németek elleni meccsüket. Bécsben azonban már tudni vélték, ajánlatot is kapott a jelenlegi osztrák kapitány: 1,2 millió eurót kereshetne egy évben az Arab-öbölben.

Aztán hirtelen kiderült, egészségügyi problémái vannak, a stressz károkat okozott nála. A kivizsgálás előtt azt mondta, ha az orvosok azt javasolják, kímélje magát, nem folytatja. „Ha közlik velem, hogy van esély arra, hogy egyszercsak a kispadon végzem, akkor abbahagyom. Szép halál lenne, csak egy kicsit korai” – humorizált a négyszeres nagyapa.

A legkomolyabb jel azonban vasárnap érkezett. A válogatott élén másodszor dolgozó kapitány az Ö3 rádióadón adott hosszú interjújában már úgy nyilatkozott, egyáltalán nem lenne szomorú, ha az ÖFB elnöksége keddi ülésén nem mellette döntene. „A legjobbamat nyújtottam. Ha ez nem elég, oké. Ha másnak kell lennie a kapitánynak, én leszek a legboldogabb ember.”

Hétfő este aztán mégis váratlanul érkezett az ÖFB rövid közleménye: „Josef Hickersberger azonnali hatállyal lemondott kapitányi megbízatásáról.” Kiderült, nem sokkal korábban hosszú telefonbeszélgetés zajlott Friedrich Stickler és az edző között, amelyben utóbbi személyes okokkal magyarázta a döntést.

A távozó kapitány a Der Standardnak adott interjújában aztán indokait is felfedte: „Üres vagyok, fáradt, kikapcsolódásra van szükségem, fel kell töltenem az elemeket. Ez a fejezet véget ért, a küldetés teljesítve. Ennek a történetnek mindig is látszott előre egy világos befejezése. Mindent alaposan végiggondoltam.”

Világossá tette, újabb fordulat nem lesz az elhatározásában. Arra, hogy miért változatta meg korábbi döntését, érdekes magyarázatot adott. Hickersberger azt mondta, hibát követett el, amikor az utolsó meccs utáni éjszaka a csapatszálló bárjában hagyta magát a folytatásra rábeszélni. A játékosok győzködték akkor. „Az érzelmeimre hallgattam, majd ezzel az elhatározással a nyilvánosság elé is kiálltam. Valójában gondolkodási időt kellett volna hagynom magamnak.”

Azt mondja, pénzügyi kérdések nem játszottak közre a döntésében: „Attól azért nem kell félnem, hogy a Stephansdom előtt fogok kéregetni.” És az elmúlt két és fél évet sem bánja, mert a csapat megfiatalodott, az Eb pedig nagyon nagy élmény volt hazai pályán. Hickersberger szerint ezt az utat kell folytatni, de több időt kell kapnia a csapatnak.

A leköszönő kapitány szimbolikusnak tartja, hogy utolsónak bizonyult meccsén felküldték a lelátóra. „Megkezdődött az átmenet a normális életbe, ezzel eltávolodtam.” Az esetet egyébként megalázónak tartja, olyannyira, hogy ez is hozzájárult a távozásához. "Méltatlanság, ami összeegyeztethetetlen az igazságérzetemmel. Úgy kezelnek minket, mint valami cirkuszi medvéket. Nem akarok többé cirkuszi medve lenni."

Az egész gondolatmenetet kicsit aláássa, hogy Hickersberger szeretne edző maradni, és el tudja képzelni, hogy ismét minden nap dolgozzon egy csapat mellett. Bárhol.

Hickersberger második kapitányi megbízatása alatt az osztrák válogatott 27 meccsen ötször nyert, kilencszer döntetlenezett és tizenháromszor kikapott.

Szólj hozzá!

Címkék: ausztria kapitánykérdés hickersberger

A bejegyzés trackback címe:

https://sogorok.blog.hu/api/trackback/id/tr4536693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása